'Ik vertrek’, maar dan anders!

 

De droom die nooit uitkwam

U kent het wel. Dromen over een tweede huisje. In het mooie Frankrijk bijvoorbeeld. Jarenlang was het ook onze droom. Eindeloos hebben we met de camper rondgereden in Bretagne en Noorwegen. Gezocht, geboden en onderhandeld. Maar het kwam er nooit van.

 

PROJECT gevonden

Op 1 mei 2017 de handtekeningen gezet onder een koopcontract. Een klein, zwaar onderkomen boerderijtje in het buitengebied van Valkenswaard.  Compleet met schuren, stallen, aanbouwen, mestputten en overkappingen. Met een compleet ingericht kampeerterrein inclusief sanitair gebouw, inclusief het nodige achterstallig onderhoud. De prachtige omgeving maakte dat we geen enkele twijfel hadden: dit werd onze nieuwe plek!

Na een goed half jaar van slopen, asbestsanering, bouwactiviteiten en wonen in een stacaravan op het campingterrein, trokken we op 1 januari 2018 in een gedeelte van het nieuw opgetrokken ‘stal’-gebouw.

Inmiddels wonen we in het oude boerderijtje zelf. Het gebouw hebben we een nieuwe ‘jas’ gegeven. Het resultaat is een mix van oud en nieuw geworden. Met het comfort van nieuwbouw.

 

Duurzaam gebouwd

We hebben geen gasaansluiting meer en zijn nagenoeg energieneutraal. Zonnecollectoren op het stalgebouw leveren het grootste deel van het jaar genoeg warm water voor de verwarming van ons huis en voor het warme water uit de kraan.

In de lente, zomer en herfst produceren we zelfs (veel) meer dan we dagelijks nodig hebben. De overproductie stoppen we in een ondergrondse buffer, van 100 m3, onder de moestuin. In de maanden dat er niet genoeg warmteopbrengst is, gebruiken we de warmte uit de ondergrondse buffer. Zo gaat het cirkeltje steeds rond.

De elektriciteit voor dit systeem en de rest van het huis wordt geleverd door 18 zonnepanelen op het dak van de aanbouw.

De oude mestkelder is veranderd in onze kleine natuurzwemvijver. Dat zorgt in de zomer voor zwemplezier, maar is daarnaast de bron om, op termijn, ons huis te koelen.

 

Ons nieuwe avontuur.

De vergunning voor een minicamping (25 plaatsen) werd in 2020 verleend. En na de eerste voorzichtige stappen als campingbeheerders, gaan we ervoor. Via de geleidelijke weg. Met als doel een fijne, duurzame camping, waar het goed toeven is.

 

Wij zijn Michael en Hélène Beesems.

We hopen jullie snel te mogen ontvangen.